
Paradijskorrels, ook wel bekend als Grains of Paradise of Melegueta peper, zijn de zaden van de plant Aframomum melegueta, een lid van de gemberfamilie. De plant groeit vooral in West-Afrika, met name in landen als Ghana, Liberia en Nigeria.
Smaak en gebruik
Paradijskorrels hebben een pittige, peperachtige smaak met tonen van citrus, kardemom, gember en een lichte bitterheid. Ze zijn minder scherp dan zwarte peper, maar hebben een complexer aroma. De smaak wordt vaak omschreven als kruidig, warm en licht rokerig.
Toepassingen:
- In West-Afrikaanse keukens worden ze veel gebruikt in stoofschotels, soepen en kruidige gerechten.
- In Europa werden paradijskorrels in de middeleeuwen vaak als alternatief voor peper gebruikt, toen peper kostbaar was.
- Tegenwoordig worden ze soms gebruikt in specerijenmengsels, in gin, bier en likeuren, en door chef-koks voor een bijzondere smaak in vis- en vleesgerechten, groenteschotels en zelfs desserts.
Gezondheid en werking
Paradijskorrels worden in de traditionele Afrikaanse geneeskunde gebruikt vanwege hun vermeende spijsverteringsbevorderende en ontstekingsremmende werking. Ze bevatten antioxidanten en etherische oliën.
Historische achtergrond
Paradijskorrels waren in de middeleeuwen in Europa zeer geliefd en werden zelfs als betaalmiddel gebruikt. De naam ‘paradijskorrels’ verwijst naar hun exotische herkomst en bijzondere smaak.
Samenvatting
- Paradijskorrels zijn de zaden van Aframomum melegueta.
- Pittige, aromatische smaak met tonen van peper, citrus en gember.
- Veel gebruikt in West-Afrikaanse keuken, maar ook in Europese gerechten en dranken.
- Historisch populair als pepervervanger.
- Mogelijke gezondheidsvoordelen door antioxidanten en etherische oliën.