Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Borstplaat

Geplaatst op 21 oktober 20245 mei 2025 door Jon
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Borstplaat

Werd in de middeleeuwen gebruikt als een medicijn tegen keelpijn.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Porties 125 gram

Keukengerei

  • 1 siliconen mat of een vel bakpapier
  • 1 pan met dikke bodem
  • 1 suikerthermometer
  • 1 houten spatel
  • 1 borstplaatvorm (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 100 gr suiker
  • 20 gr honing (1 el)
  • 40 gr water
  • 2 gr gemberpoeder (1 tl)
  • 15 gr pijnboompitten (1 el)

Instructies
 

  • Leg een siliconen matje of vel bakpapier klaar.
  • Doe de suiker, honing en water in een pannetje met dikke bodem en hang er een suikerthermometer in als je die hebt.
  • Kook het mengsel tot de thermometer 110˚C aan geeft.
    *Heb je geen suikerthermometer, dan zet je een glaasje water naast je pannetje klaar. Laat een druppeltje van je kokende suikermengsel in het water vallen. Als het een bolletje vormt in het water, dan is het suikermengsel goed.
  • Haal de pan van het vuur en haal de suikerthermometer er uit.
  • Doe er de gember in en roer met een houten spatel door het mengsel totdat je voelt dat het dikker wordt en er suikerkristallen gaan ontstaan.
  • Roer er dan snel de pijnboompitten door en giet het mengsel op het siliconen mat, eventueel in borstplaatvormpjes.
  • Laat het afkoelen en hard worden.

Notities

Geïnspireerd op een recept van Eetverleden.nl, daar vind u ook meer achtergrondinformatie over dit recept.

Categorie: Recepten
  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw