Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Ajowanzaad

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Ajowanzaad, ook bekend als ajwain, Indiase tijm of caromzaad, zijn de gedroogde vruchtjes van het kruid Trachyspermum ammi. Ze lijken qua uiterlijk op anijszaad, maar de smaak is sterk en doet denken aan tijm en karwij, alleen scherper, bitterder en met een peperige ondertoon.

Gebruik in de keuken

  • Ajowanzaad wordt veel gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken, vooral in vegetarische gerechten, curry’s, brood, linzen- en groentegerechten.
  • Het zaad wordt vaak kort geroosterd of meegebakken in olie of boter om de smaak vrij te laten komen.
  • Gebruik het spaarzaam, want de smaak kan snel overheersen en bitter worden.

Combinaties en alternatieven

  • Past goed bij vis, peulvruchten, aardappelen en zetmeelrijke gerechten.
  • Kan eventueel vervangen worden door karwijzaad of gedroogde tijm als alternatief.

Gezondheid

  • Ajowan wordt traditioneel ook medicinaal gebruikt, bijvoorbeeld voor de spijsvertering en bij infecties, mede dankzij het hoge gehalte aan thymol, een antibacteriële stof.

Let op: Gebruik niet te veel, want de smaak is intens en kan snel bitter worden.

Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw