Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Pepernoten, 16e-eeuwse

Geplaatst op 11 juni 202511 juni 2025 door Jon
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Pepernoten, 16e-eeuwse

In de Middeleeuwen werd pepernoten voornamelijk gemaakt van roggebloem, honing en een mengsel van specerijen. De pepernoten die in deze tijd gemaakt werden waren vooral bedoelt voor het binden van soepen en sauzen, ze zijn veel dichter dan de moderne versie die we kennen.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Porties 250 gram

Ingrediënten
  

  • 200 g roggebloem
  • 11 g 16e-eeuwse speculaaskruiden zie recept hier op de website
  • 1 el gekonfijte sukade optioneel
  • 125 g honing
  • 1 el water optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de roggebloem met de specerijen in een kom. Voeg ook de sukade toe.
  • Voeg de honing toe en meng tot je een stevig deeg hebt. Als het deeg te droog is, kun je een klein beetje water toevoegen.
  • Rol het deeg uit tot een dunne laag en snijd in kleine stukjes, ongeveer ter grootte van een hazelnoot.
  • Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak de pepernoten in de oven gedurende 15-20 minuten of totdat ze stevig zijn en een gouden kleur hebben.
Categorie: Zonder categorie

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw