
In de zomer van 2025 zijn wij op bezoek geweest bij brouwerij Praght in Dronten.
Daar hebben we, naast uitleg over het brouw proces ook gesproken over het maken van brood met bierbostel.
Bierbostel is naast biergist en voerbier een bijproduct dat vrijkomt tijdens het brouwen van bier.
Het staat ook bekend als draf en is het vaste residu dat overblijft tijdens het brouwproces. Bierbostel is een waardevol bijproduct dat is te verwerken in verschillende voedingsproducten. Het kan bijvoorbeeld eenvoudig worden verwerkt in brood. Het merendeel van de geproduceerde bierbostel vindt een geschikte nieuwe duurzame bestemming in de veehouderij. Bierbostel is namelijk een uitstekende voedingsbron voor melk- en vleesvee, varkens, pluimvee en insecten.
Het brouwen van bier gaat via verschillende processen. Bierbostel wordt ook wel draf genoemd en komt vrij tijdens een van deze brouwprocessen.
De eerste stap van het brouwen van bier wordt mouten genoemd. Tijdens het mouten wordt de graan, veelal gerst, in water geweekt. Op deze manier wordt het ontkiemingsproces geactiveerd. Tijdens het ontkiemen komen enzymen vrij die het zetmeel in de korrel kunnen omzetten tot suikers. Wanneer de gerst is ontkiemd worden de graankorrels gedroogd en wordt het kiemproces gestopt. Dit gedroogde graan wordt mout genoemd en deze mout wordt vermalen. Vervolgens wordt de gemalen mout met water gemengd en op verschillende temperaturen gebracht (maischen). Het mengsel van mout en water wordt gefilterd, dit wordt klaren genoemd. De geklaarde vloeistof is wort. Dit is de basis van het eindproduct bier en wordt verder gebruikt om het bier te brouwen. De gebruikte (grove) mout die bij het filteren achterblijft is de bierbostel.
Het recept voor een overheerlijk brood met bierbostel vind je hier.
Kijk in de agenda wanneer je bij ons het brood met bierbostel komen proeven!