Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Langpeper

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Langpeper is een specerij die wordt gebruikt als kruid en smaakmaker, vergelijkbaar met gewone zwarte peper maar met een iets andere smaak en oorsprong. Het is een gedroogde vrucht van de plant Piper longum, die oorspronkelijk uit India komt. Langpeper heeft een pittige, warme en licht zoete smaak en werd historisch gezien veel gebruikt in de keuken en in de traditionele geneeskunde.

In de context van kruiden en specerijen wordt langpeper soms genoemd als onderdeel van warme specerijenmengsels, bijvoorbeeld in combinatie met kaneel, gember, foelie en kruidnagelen, die gebruikt worden om dranken zoals hippocras (een gekruide wijn) te maken. Dit wijst op de verwarmende eigenschappen van langpeper, wat ook past bij de traditionele opvattingen over voeding en gezondheid, waarbij pittige specerijen het lichaam warm houden en de spijsvertering bevorderen.

Verder wordt langpeper ook wel genoemd als een specerij die mensen in huis houden voor gebruik in gerechten, naast andere hele specerijen zoals koriander.

Samenvattend:

  • Langpeper is een gedroogde vrucht van Piper longum.
  • Het heeft een warme, pittige smaak met een lichte zoetheid.
  • Wordt traditioneel gebruikt in de keuken en geneeskunde.
  • Vaak onderdeel van specerijenmengsels om gerechten en dranken te kruiden.
  • Heeft een verwarmende werking volgens traditionele voedingsleer.
Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw