
Appeltaart, 17e-eeuwse (1683)
Een appeltaart recept uit het kookboek De verstandige kock uit 1683. Dit appeltaartrecept lijkt een beetje op de moderne versie maar smaakt toch wel anders. Je proeft hier de experimentele specerijen keuken van de Gouden eeuw waarbij men verschillende smaken uitprobeert.
Ingrediënten
- 250 g tarwebloem
- 3 el rietsuiker
- 125 g roomboter in kleine stukjes
- 1 ei los geklopt
- 2 tl rozenwater
- 400 g flinke appels
- 75 g krenten
- 1,25 tl gemalen ceylon kaneel
- 1,25 tl gemalen anijs
- 30 g roomboter in blokjes
- Water optioneel
Instructies
- Doe het meel en 1/3e van de rietsuiker in een kom. Doe de roomboter erbij door deze in kleine stukjes te snijden en toe te voegen. Wrijf het geheel tussen je handen zodat je kruimels krijgt.
- Als alles gemengd is voeg je het ei en rozenwater toe en kneed je er snel een soepel deeg van. Houd eventueel wat ei apart om de taart straks mee te bestrijken. Voeg eventueel een beetje water toe als het deeg te droog is. Leg het deeg hierna een half uur te rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Schil ondertussen de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in kleine stukjes. Doe de appelstukjes in een kom en voeg de krenten, resterende rietsuiker, kaneel en anijs toe. Meng dit alles door elkaar.
- Rol de helft van het deeg uit tot een grote lap. Bekleed de bakvorm met het deeg. Doe de vulling erin en druk voorzichtig doch stevig aan. Verdeel de boterblokjes over de vulling.
- Rol de andere helft van het deeg uit tot een grote lap en dek hier de taart mee af. Druk de randjes stevig aan. Versier het deksel van de taart eventueel met leuke vormen van deeg.
- Smeer de bovenkant van het deeg eventueel in met wat los geklopt ei voor een mooie bruine kleur. Bak de taart in 45 minuten gaar.
Categorie: Zonder categorie