Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Citroenblad

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Citroenblad: Soorten, Gebruik en Kenmerken
Citroenblad is een verzamelnaam voor verschillende planten waarvan de bladeren een frisse citrussmaak en -geur hebben. Het wordt in de keuken vooral gebruikt als smaakmaker, vergelijkbaar met laurier, en geeft gerechten een frisse, limoenachtige toets.
Soorten citroenblad
Australisch citroenblad (Plectranthus-soorten):
Heeft zachte, harige, dikke bladeren met een intense citroensmaak.
Kan een vleugje munt of fruitig aroma hebben, afhankelijk van de leeftijd van het blad.
Geschikt voor thee, ijsthee, desserts, jam, gelei, salades en zowel zoete als hartige gerechten.
Het aroma komt het best tot zijn recht als het vers wordt gebruikt; invriezen kan, maar drogen wordt afgeraden omdat het aroma dan snel verloren gaat.
Citroenblad als limoenblad (bijvoorbeeld kaffir lime leaves):
Wordt vaak in Aziatische keukens gebruikt, vooral in curries en soepen.
Geeft gerechten een frisse, limoenachtige smaak.
Kan ook in dunne reepjes door salades of dressings verwerkt worden, maar de smaak kan snel overheersen.
Citroenmelisse en citroenverbena:
Andere planten met citroenachtig aroma, gebruikt in thee, desserts en als smaakmaker in diverse gerechten.
Gebruik in de keuken
Citroenblad wordt meestal meegekookt in soepen, curries of rijstgerechten en daarna verwijderd, vergelijkbaar met laurier.
In salades of dressings kun je het blad in hele dunne reepjes snijden om overheersing te voorkomen.
Vers citroenblad is zeldzaam; meestal wordt het gedroogd verkocht. Bewaar het luchtdicht en droog om smaakverlies en bederf te voorkomen.
Australisch citroenblad kan ook worden ingevroren voor langere houdbaarheid.
Smaak en aroma
De smaak is fris, citrusachtig en soms licht muntachtig of fruitig.
Het aroma is intens en kan gerechten een uitgesproken frisse toets geven.
Bewaren
Gedroogd citroenblad bewaar je het best luchtdicht en droog.
Australisch citroenblad kan beter ingevroren dan gedroogd worden, omdat het aroma bij drogen snel verloren gaat.

Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw