In 1514 verschijnt in Brussel Een notabel boecxken van cokeryen, het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek. Het is een boekje vol heerlijke recepten met veelal luxe ingrediënten voor die periode. We vinden er ook het oudste Nederlandse recept voor appeltaart. De appels worden flink gekruid met specerijen en worden gebakken onder een lekkere laag deeg. Specerijen behoorden tot de duurste ingrediënten in de zestiende eeuw. Destijds een heerlijk taartje voor de elite en vandaag de dag voor iedereen!
De oudste Nederlandse appeltaart
Wij zijn tegenwoordig gewend om mooie stevige en smakelijke deegkorsten te maken voor onze taarten die wezenlijk onderdeel zijn van de taart of pastei. In de late middeleeuwen was dat geen vanzelfsprekendheid. Recepten draaien om de vulling en niet om de korst. Het was dan ook gewoonte om de taart leeg te lepelen. De korst werd niet altijd opgegeten.
Een andere gewoonte is het toevoegen van vocht – een saus, bouillon of in dit recept room – halverwege de baktijd. Je liet de vulling van een pastei deels garen en voegde daarna extra vocht en smaakmakers toe. In mijn experimenten leidde het soms tot een kliederboel als ik weer eens een bakvorm met losse onderdelen had gebruikt. Gebruik voor dit gerecht dan ook liefst een dichte aardewerk schaal.