Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Foelie

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Foelie is een specerij die in de keuken wordt gebruikt vanwege zijn vrij zachte, aromatische smaak. Het wordt gewonnen uit de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot, afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans). Deze boom is bijzonder omdat hij twee specerijen levert: nootmuskaat (de pit) en foelie (de zaadmantel).

Foelie wordt vaak gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, waaronder koek, gebak, soepen, sauzen en stoofschotels. In Nederlandse keukens vind je foelie bijvoorbeeld in koekkruiden, waar het samen met specerijen als kaneel, kruidnagel en gember wordt verwerkt. De smaak van foelie is iets subtieler en verfijnder dan die van nootmuskaat, waardoor het een geliefde toevoeging is aan diverse recepten.

Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw