Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Geelwortel

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Geelwortel (Curcuma longa, ook bekend als kurkuma)
Plantensoort: Curcuma longa is een tropische, vaste plant uit de gemberfamilie (Zingiberaceae).

Kenmerken: De plant heeft lange, donkergroene bladeren en wit-gele bloemen. De wortelstok is cilindrisch en vertakt zich sterk.

Specerij: Uit de wortelstok wordt kurkuma (geelwortel) gewonnen, bekend als specerij en kleurstof (curcumine). Het poeder is felgeel tot oranje van kleur.

Gebruik: Kurkuma wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken (zoals in curry’s) en als natuurlijke kleurstof. Het wordt ook gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, vooral vanwege de ontstekingsremmende werking van curcumine.

Herkomst: Oorspronkelijk uit het Indisch subcontinent en Zuidoost-Azië. Het grootste deel van de wereldproductie komt uit India.

Voedingswaarde: Kurkuma bevat onder andere ijzer, kalium, magnesium, vitamine E en K.

Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw