17e-eeuwse haverkoekjes zijn lastig exact te reconstrueren, omdat recepten uit die tijd vaak mondeling werden overgeleverd en zelden specifiek zijn opgeschreven. In Nederlandse kookboeken uit de 16e en 17e eeuw komen vooral wafels, kruidkoeken, makaronnen (amandelkoekjes) en liefcoecxken voor, maar koekjes met haver worden nauwelijks expliciet genoemd. Wel is bekend dat eenvoudige, harde en minder zoete koekjes zoals rusk (scheepsbeschuit) in de 17e eeuw werden gebakken, vaak met basis-ingrediënten als meel, suiker en bloem.
Haver werd in die tijd vooral als volksvoedsel gezien en was goedkoper dan tarwe. Koekjes met haver zouden waarschijnlijk eenvoudig zijn geweest, zonder luxe ingrediënten, en mogelijk lijken op harde, kruimelige biscuits of rusks, soms verrijkt met noten, zaden of gedroogd fruit als deze beschikbaar waren6. Zoetigheid kwam vooral van honing of suiker, wat toen nog een luxeproduct was.
Samengevat:
- 17e-eeuwse haverkoekjes waren waarschijnlijk eenvoudig, stevig en niet erg zoet.
- Ze werden mogelijk als reis- of scheepsvoedsel gebruikt, vergelijkbaar met rusk of scheepsbeschuit.
- Luxe ingrediënten zoals specerijen of noten kwamen vooral voor in koekjes voor de welgestelden.
- Specifieke recepten zijn nauwelijks bekend, maar de basis bestond uit haver(meel), soms bloem, suiker of honing en vetstof.
Haverkoekjes zoals we die nu kennen, met veel suiker en boter, zijn moderner en luxer dan de eenvoudige varianten uit de 17e eeuw.