Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Hylikmaker of Vrijer

Geplaatst op 17 december 202421 december 2024 door Jon
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Hylikmaker of Vrijer

De huwelijksmakelaar is nu juist wat je terug ziet in de oudste recepten voor poppen van koekdeeg. Deze vind je in kookboeken uit de achttiende eeuw onder de naam hylikmaker, oftewel huwelijksmakelaar. Waarschijnlijk werden de poppen ook al eerder gebakken, wellicht al in de vijftiende eeuw. Zo’n pop van koekdeeg droeg ook wel de naam vrijer. Ze werden niet slechts rond de sterfdag van Sint Nicolaas gebakken, maar het hele jaar door, en meestal verkocht bij bakkers en op de kermis. Kruidkoeken of koekpoppen werden namelijk ingezet bij huwelijksaanzoeken. Een verliefde jongeman schonk zijn gewenste aanstaande bruid een koekpop (de vrijer of hylikmaker dus) om zijn wens kenbaar te maken. De traditie gaat in sommige gevallen nog verder: brak het meisje het hoofd van de pop, dan zat de jongen gebakken. Brak zij de voeten van de pop, dan had hij het nakijken.
Recept afdrukken Pin recept

Ingrediënten
  

  • 250 gr ongeraffineerde rietsuiker
  • 150 gr honing
  • 300 gr rogge
  • 150 gr bloem
  • 5 gr kaneel fijngemalen
  • 1,5 gr kruidnagels fijngemalen
  • 0,5 gr nootmuskaat fijngemalen
  • 50 gr sukade fijn gesneden
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers 
  • 2 gr bakpoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verwarm de honing en rietsuiker samen in een pan tot het kookt en schuim het zorgvuldig af.
  • Meng ondertussen de rogge en bloem met de fijngemalen specerijen, de sukade en de sinaasappelsnippers. Voeg de fijngestampte potas of het bakpoeder toe aan dit mengsel.
  • Giet de warme siroop geleidelijk bij het droge mengsel en roer alles voorzichtig door tot een homogeen deeg ontstaat. Voeg eventueel wat water (1 a 3 eetlepels) toe als het deeg wat droog is.
  • Rol het deeg uit met een deegroller tot een gelijkmatige dikte en leg het op met zemelen bestrooide bakplaten.
  • Bak in de oven tot het gaar is, dit duurt ongeveer 15 minuten. Het lekkerst is het als de koek van binnen nog wat donker en smeuïg is. Laat volledig afkoelen voordat het wordt geserveerd, de koek wordt hierdoor harder.

Notities

https://eetverleden.nl/speculaas/
https://www.jumbo.com/recepten/hollandse-hylikmaker-zh-862083-7
https://www.jeannettekoockt.nl/index.php/2018/02/05/vrijerskoeken/

Categorie: Recepten

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw