Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Nootmuskaat

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Nootmuskaat is het zaad van de muskaatboom (Myristica fragrans), een tropische boom afkomstig uit Indonesië, met name de Molukken. De noot is ovaal van vorm, ongeveer 2,5 cm lang en heeft een hard, bruin-grijzig oppervlak met ribbels. Rond het zaad zit een rood vlies, foelie genoemd, dat ook als specerij wordt gebruikt.

Smaak en gebruik

Nootmuskaat heeft een warme, nootachtige, licht zoete en aardse smaak, die goed past in zowel zoete als hartige gerechten. Het wordt vaak geraspt gebruikt vanwege de hardheid van de noot. Typische toepassingen zijn:

  • Groenten als bloemkool, sperziebonen, spinazie en wortelgroenten
  • Aardappelpuree, bechamelsaus, lasagne en andere ovenschotels
  • Zoete gerechten zoals koekjes, gebak, toetjes en warme melk
  • Specerijenmengsels en marinades

Nootmuskaat combineert goed met kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, komijn, koriander en tijm3.

Voedingswaarde en gezondheid

Nootmuskaat bevat diverse B-vitaminen (zoals riboflavine, niacine en pantotheenzuur) en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, mangaan en fosfor. Het is rijk aan etherische oliën, wat zorgt voor het aromatische karakter.

Let op: nootmuskaat bevat de stof myristicine, die in grote hoeveelheden giftig en zelfs hallucinogeen kan zijn. Overmatig gebruik kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen zoals misselijkheid, duizeligheid en hartritmestoornissen. Gebruik daarom altijd met mate.

Historie

Nootmuskaat was ooit een zeer kostbare specerij en zelfs betaalmiddel. De Nederlandse Oost-Indische Compagnie had lange tijd het monopolie op de handel in nootmuskaat, tot begin 19e eeuw.

Samenvatting

  • Specerij uit de tropen, afkomstig van de muskaatboom
  • Ovaal, hard zaad; vaak geraspt gebruikt
  • Warme, nootachtige smaak
  • Veelzijdig in zoete en hartige gerechten
  • Bevat vitaminen, mineralen en etherische oliën
  • Overmatig gebruik vermijden vanwege giftige bestanddelen
Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw