Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Palmsuiker

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Palmsuiker is een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmbomen, zoals de suikerpalm, dadelpalm of kokospalm. Het sap wordt ingekookt tot een dikke siroop en daarna tot blokken, korrels of pasta gevormd. Palmsuiker staat ook bekend als gula djawa (Javaanse suiker) of gula melaka (Maleisische/Indonesische benaming).

Smaak en gebruik

Palmsuiker heeft een rijke, karamelachtige smaak met een lichte toets van honing of mout. Het is minder zoet dan gewone kristalsuiker en geeft gerechten een diepe, warme smaak. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in Indonesische, Thaise en Indiase gerechten, zoals:

  • Satésaus
  • Rendang
  • Curry’s
  • Toetjes en gebak
  • Dranken

Voedingswaarde

Palmsuiker bevat naast suikers ook kleine hoeveelheden mineralen zoals kalium, magnesium, zink en ijzer, omdat het minder geraffineerd is dan gewone suiker. Toch blijft het een suiker en moet het met mate worden gebruikt.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Minder bewerkt dan witte suiker
  • Bevat sporen van mineralen
  • Lagere glycemische index dan gewone suiker (maar nog steeds een suikerbron)

Nadelen:

  • Nog steeds rijk aan calorieën en suikers
  • Niet geschikt voor mensen met diabetes (gebruik met mate)

Samenvatting

Palmsuiker is een natuurlijke, karamelachtige suiker uit het sap van palmbomen. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten voor zijn rijke smaak en is iets minder geraffineerd dan gewone suiker, maar blijft een suikerbron die je met mate moet gebruiken.

Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw