
Palmsuiker is een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmbomen, zoals de suikerpalm, dadelpalm of kokospalm. Het sap wordt ingekookt tot een dikke siroop en daarna tot blokken, korrels of pasta gevormd. Palmsuiker staat ook bekend als gula djawa (Javaanse suiker) of gula melaka (Maleisische/Indonesische benaming).
Smaak en gebruik
Palmsuiker heeft een rijke, karamelachtige smaak met een lichte toets van honing of mout. Het is minder zoet dan gewone kristalsuiker en geeft gerechten een diepe, warme smaak. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in Indonesische, Thaise en Indiase gerechten, zoals:
- Satésaus
- Rendang
- Curry’s
- Toetjes en gebak
- Dranken
Voedingswaarde
Palmsuiker bevat naast suikers ook kleine hoeveelheden mineralen zoals kalium, magnesium, zink en ijzer, omdat het minder geraffineerd is dan gewone suiker. Toch blijft het een suiker en moet het met mate worden gebruikt.
Voordelen en nadelen
Voordelen:
- Minder bewerkt dan witte suiker
- Bevat sporen van mineralen
- Lagere glycemische index dan gewone suiker (maar nog steeds een suikerbron)
Nadelen:
- Nog steeds rijk aan calorieën en suikers
- Niet geschikt voor mensen met diabetes (gebruik met mate)
Samenvatting
Palmsuiker is een natuurlijke, karamelachtige suiker uit het sap van palmbomen. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten voor zijn rijke smaak en is iets minder geraffineerd dan gewone suiker, maar blijft een suikerbron die je met mate moet gebruiken.