
Pepernoten, 16e-eeuwse
In de Middeleeuwen werd pepernoten voornamelijk gemaakt van roggebloem, honing en een mengsel van specerijen. De pepernoten die in deze tijd gemaakt werden waren vooral bedoelt voor het binden van soepen en sauzen, ze zijn veel dichter dan de moderne versie die we kennen.
Ingrediënten
- 200 g roggebloem
- 11 g 16e-eeuwse speculaaskruiden zie recept hier op de website
- 1 el gekonfijte sukade optioneel
- 125 g honing
- 1 el water optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de roggebloem met de specerijen in een kom. Voeg ook de sukade toe.
- Voeg de honing toe en meng tot je een stevig deeg hebt. Als het deeg te droog is, kun je een klein beetje water toevoegen.
- Rol het deeg uit tot een dunne laag en snijd in kleine stukjes, ongeveer ter grootte van een hazelnoot.
- Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de pepernoten in de oven gedurende 15-20 minuten of totdat ze stevig zijn en een gouden kleur hebben.
Categorie: Zonder categorie