Masteluin
De masteluin is misschien wel het bekendste broodtype uit de middeleeuwen. Het brood kwam voor in heel Europa. Masteluin was een gemengd broodtype dat vrijwel altijd gemaakt werd van tarwe en rogge samen, hoewel enkele uitzonderingen van gebruik van ander graan ook bekend zijn.
Naar het recept

Hylikmaker of Vrijer
De huwelijksmakelaar is nu juist wat je terug ziet in de oudste recepten voor poppen van koekdeeg. Deze vind je in kookboeken uit de achttiende eeuw onder de naam hylikmaker, oftewel huwelijksmakelaar. Waarschijnlijk werden de poppen ook al eerder gebakken, wellicht al in de vijftiende eeuw.
Naar het recept

Roggebrood (zuid Nederlandse variant)
Dit recept weerspiegelt de traditionele technieken van roggebrood uit de Gouden Eeuw, waarbij zuurdesem en lange rijstijden werden gebruikt om een compact en voedzaam brood te maken.
Naar het recept

Wittebrood
Naar het recept

Volkorenbrood met Bierbostel
Bierbostel is naast biergist en voerbier een bijproduct dat vrijkomt tijdens het brouwen van bier. Het bevat nog een hoog gehalte aan makkelijk verteerbare eiwitten en de vezels zijn goed verteerbaar.En hier kun je heerlijke broden mee bakken.
Naar het recept

Willem Vos Toert
Deze appeltaart is gebaseerd op een recept uit 1612. en aangepast ter gelegenheid van 40 jaar kiellegging van de Batavia en vernoemd naar de 'vader' van de Batavia; Willem Vos. De link naar het complete verhaal over de Willem Vos Toert vind je bij de notities.
Naar het recept

Krakeling , 18e eeuws
Naar het recept

Zeekaak, Tweebak of Scheepsbeschuit
Zeekaak is een keihard gebakken koek of brood wat onder vele namen bekend is. De meest bekende naam is Scheepsbeschuit, het is ook bekend onder, Zeebeschuit en Wormer Tweebak. Zeekaak is in tegenstelling tot beschuit niet bros maar juist massief en kneiter hard, hierdoor is het jaren houdbaar.
Naar het recept

Grove Mosterd
Naar het recept

Zuurdesem van rode emmermeel
Het maken van je eigen zuurdesem met rode emmermeel is een lonende onderneming. Rode emmer geeft een heerlijk nootachtige smaak aan je brood.
Naar het recept

Haverkoekjes
Deze haverkoekjes zijn eenvoudig te maken en bieden een heerlijke, voedzame snack!
Naar het recept

Ketelkoek, Trommelkoek of Poffert
Ketelkoek is een heerlijk, traditioneel Nederlands gerecht, vooral bekend in Groningen waar het ook wel 'poffert' wordt genoemd. Het is een soort broodcake, gemaakt van een eenvoudig beslag van meel, melk, eieren en vaak ook krenten en rozijnen.
Naar het recept


Oudste Nederlandse appeltaart (1514)
In 1514 verschijnt in Brussel Een notabel boecxken van cokeryen, het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek. Het is een boekje vol heerlijke recepten met veelal luxe ingrediënten voor die periode. We vinden er ook het oudste Nederlandse recept voor appeltaart. De appels worden flink gekruid met specerijen en worden gebakken onder een lekkere laag deeg. Specerijen behoorden tot de duurste ingrediënten in de zestiende eeuw. Destijds een heerlijk taartje voor de elite en vandaag de dag voor iedereen!
Naar het recept

Appeltaart, 17e-eeuwse (1683)
Een appeltaart recept uit het kookboek De verstandige kock uit 1683. Dit appeltaartrecept lijkt een beetje op de moderne versie maar smaakt toch wel anders. Je proeft hier de experimentele specerijen keuken van de Gouden eeuw waarbij men verschillende smaken uitprobeert.
Naar het recept

Geklaarde zoute boter
Geklaarde boter is boter waarvan de water- en melkeiwitten zijn verwijderd, zodat alleen het pure botervet overblijft.
Naar het recept

Pepernoten, 16e-eeuwse
In de Middeleeuwen werd pepernoten voornamelijk gemaakt van roggebloem, honing en een mengsel van specerijen. De pepernoten die in deze tijd gemaakt werden waren vooral bedoelt voor het binden van soepen en sauzen, ze zijn veel dichter dan de moderne versie die we kennen.
Naar het recept

Speculaaskruiden, 16e-eeuwse
Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn meerdere specerijen in een mengsel. Je kunt het kopen, maar veel leuker (en lekkerder) is om ze zelf te maken.Dit recept is gebaseerd op wat men aan het eind van de 16e eeuw vaak gebruikte.
Naar het recept
