Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Rietsuiker

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Rietsuiker is een suiker die wordt gewonnen uit het sap van de suikerrietplant (Saccharum officinarum). Suikerriet groeit vooral in (sub)tropische gebieden zoals Brazilië, India, Thailand en delen van Afrika. Het sap van de plant wordt geperst, ingedampt en vervolgens gekristalliseerd tot suiker.

Kenmerken

  • Kleur: Onbewerkte rietsuiker heeft een lichtbruine tot goudbruine kleur door de aanwezigheid van melasse (een stroperige bijproduct).
  • Smaak: Rietsuiker heeft een iets warmere, mildere en meer karamelsmaak dan gewone witte suiker.
  • Vorm: Verkrijgbaar als fijne kristalsuiker, grove suiker (zoals de bekende ‘ruwe rietsuiker’), poedersuiker en soms als blokken.

Gebruik

Rietsuiker wordt gebruikt in:

  • Koffie, thee en andere dranken
  • Bakken van koek, cake, taart en brood
  • Sauzen, marinades en desserts
  • Aziatische en Latijns-Amerikaanse gerechten

Verschil met gewone suiker

  • Rietsuiker wordt gemaakt van suikerriet, terwijl bieten(suiker) uit suikerbieten komt.
  • Beide bestaan hoofdzakelijk uit sucrose, maar ongeraffineerde rietsuiker bevat nog wat mineralen en melasse, wat de kleur en smaak beïnvloedt.
  • Witte suiker (kristalsuiker) is meestal volledig geraffineerd en kan van zowel riet als biet afkomstig zijn.

Gezondheid

Qua voedingswaarde is rietsuiker vergelijkbaar met gewone suiker: het levert vooral snelle energie (calorieën) en bevat weinig vitaminen of mineralen. Ongeraffineerde rietsuiker bevat minieme hoeveelheden mineralen, maar het verschil is verwaarloosbaar voor de gezondheid. Gebruik suiker altijd met mate.

Samenvatting

  • Rietsuiker is suiker uit het sap van suikerriet.
  • Heeft een lichte karamelsmaak en kleur door melasse.
  • Wordt veel gebruikt in dranken, bakkerij en wereldkeukens.
  • Voedingskundig vrijwel gelijk aan gewone suiker; geniet met mate!
Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw