Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Steranijs

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Steranijs is een specerij afkomstig van de vrucht van de Illicium verum, een groenblijvende boom uit Zuid-China en Vietnam. De naam verwijst naar de karakteristieke stervorm van de vrucht, die meestal uit acht punten bestaat, elk met een glanzend bruin zaadje.

Smaak en geur

Steranijs heeft een uitgesproken, zoete en kruidige smaak die sterk doet denken aan anijs, maar is wat krachtiger en warmer. De geur is aromatisch en wordt vaak vergeleken met drop.

Gebruik in de keuken

  • Aziatische keuken: Onmisbaar in Chinese vijfkruidenpoeder en Vietnamese pho.
  • Bak- en zoetwaren: Gebruikt in koekjes, taarten, compotes en glühwein.
  • Dranken: Toegevoegd aan thee, glühwein en sommige likeuren (zoals pastis en sambuca).
  • Stoofgerechten: Geeft een warme, kruidige toets aan stoofpotten en sauzen.

Gezondheid en werking

Steranijs bevat het bestanddeel anethol, dat verantwoordelijk is voor de typische anijssmaak. In de traditionele geneeskunde wordt steranijs gebruikt bij spijsverteringsklachten en verkoudheid. Het bevat ook shikiminezuur, een stof die wordt gebruikt bij de productie van het griepmedicijn oseltamivir (Tamiflu).

Let op

Gebruik alleen Chinese steranijs (Illicium verum), want Japanse steranijs (Illicium anisatum) is giftig en niet geschikt voor consumptie.

Samenvatting

  • Steranijs: Stervormige specerij uit Azië, met een zoete anijssmaak.
  • Toepassingen: In zoete en hartige gerechten, thee en likeuren.
  • Gezondheidsvoordelen: Traditioneel gebruikt bij spijsvertering en verkoudheid.
  • Waarschuwing: Gebruik alleen de eetbare variant (Illicium verum).
Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw