
Sukade is de gekonfijte schil van de vrucht van de sukadeboom. Deze citrusvrucht, de Citrus medica, is ook bekend als cederappel, cedraat, cedercitroen, sukadecitroen of muskuscitroen en lijkt wel wat op een citroen of sinaasappel. Meestal is sukade in stukjes gehakt of als een halve schil te koop. De kleur is doorschijnend geelachtig of groenachtig. Soms wordt de sukade in fellere kleuren groen, geel of rood gekleurd. Goede sukade is zacht en smaakt enigszins naar sinaasappelschil, maar minder bitter.Sukadebomen groeien onder andere in Griekenland, op Sicilië, op Corsica en in Suriname. De meeste sukade komt uit Puerto Rico.
De vrucht bestaat grotendeels uit schil. De vrucht zelf is groot en heeft een dikke, aromatische schil. Sucade wordt gemaakt door de schil te koken, vervolgens in suikerstroop te laten trekken en daarna te laten drogen. Hierdoor ontstaat een zoet, licht transparant en taai stukje gekonfijt fruit.
Smaak en gebruik
Sucade heeft een frisse, citrusachtige smaak met een zoete ondertoon dankzij het suikeren. Het is zacht en een beetje taai van structuur.
Toepassingen:
- In bakkerijproducten zoals kerststol, tulband, panettone, koekjes en cakes
- In desserts, ijs en zoete broodjes
- Soms als decoratie op gebak of in luxe chocolade
Herkomst en geschiedenis
Sucade werd al in de oudheid gebruikt als lekkernij en als conserveermethode voor citrusvruchten. Het was vroeger een luxeproduct, vooral populair in Europa vanaf de middeleeuwen.
Gezondheid
Sucade bevat veel suiker door het konfijten en wordt daarom vooral als lekkernij of ingrediënt in kleine hoeveelheden gebruikt. Het bevat weinig vitaminen of mineralen na het bewerken.
Samenvatting
- Sucade is gekonfijte schil van de sukade-citroen (Citrus medica).
- Zoet, citrusachtig en taai.
- Veel gebruikt in feestelijk gebak, desserts en als decoratie.
- Bevat veel suiker, gebruik met mate.