Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Sucade

Geplaatst op 5 mei 202528 oktober 2025 door John

Sukade is de gekonfijte schil van de vrucht van de sukadeboom. Deze citrusvrucht, de Citrus medica, is ook bekend als cederappel, cedraat, cedercitroen, sukadecitroen of muskuscitroen en lijkt wel wat op een citroen of sinaasappel. Meestal is sukade in stukjes gehakt of als een halve schil te koop. De kleur is doorschijnend geelachtig of groenachtig. Soms wordt de sukade in fellere kleuren groen, geel of rood gekleurd. Goede sukade is zacht en smaakt enigszins naar sinaasappelschil, maar minder bitter.Sukadebomen groeien onder andere in Griekenland, op Sicilië, op Corsica en in Suriname. De meeste sukade komt uit Puerto Rico.

De vrucht bestaat grotendeels uit schil. De vrucht zelf is groot en heeft een dikke, aromatische schil. Sucade wordt gemaakt door de schil te koken, vervolgens in suikerstroop te laten trekken en daarna te laten drogen. Hierdoor ontstaat een zoet, licht transparant en taai stukje gekonfijt fruit.

Smaak en gebruik

Sucade heeft een frisse, citrusachtige smaak met een zoete ondertoon dankzij het suikeren. Het is zacht en een beetje taai van structuur.

Toepassingen:

  • In bakkerijproducten zoals kerststol, tulband, panettone, koekjes en cakes
  • In desserts, ijs en zoete broodjes
  • Soms als decoratie op gebak of in luxe chocolade

Herkomst en geschiedenis

Sucade werd al in de oudheid gebruikt als lekkernij en als conserveermethode voor citrusvruchten. Het was vroeger een luxeproduct, vooral populair in Europa vanaf de middeleeuwen.

Gezondheid

Sucade bevat veel suiker door het konfijten en wordt daarom vooral als lekkernij of ingrediënt in kleine hoeveelheden gebruikt. Het bevat weinig vitaminen of mineralen na het bewerken.

Samenvatting

  • Sucade is gekonfijte schil van de sukade-citroen (Citrus medica).
  • Zoet, citrusachtig en taai.
  • Veel gebruikt in feestelijk gebak, desserts en als decoratie.
  • Bevat veel suiker, gebruik met mate.
Categorie: Specerijen

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw