Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Zeekaak

Geplaatst op 5 april 20258 april 2025 door Jon
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Zeekaak, Tweebak of Scheepsbeschuit

Zeekaak is een kei hard gebakken koek of brood wat onder vele namen bekend is. De meest bekende naam is Scheepsbeschuit, het is ook bekend onder, Zeebeschuit en Wormer Tweebak. Zeekaak is in tegenstelling tot beschuit niet bros maar juist massief en kneiter hard, hierdoor is het jaren houdbaar.
Vroeger op schepen werd zeekaak als als onderdeel van het (nood)rantsoen gegeten. Je moest het eerst zacht maken door het in soep of drinken te weken, tenminste als je gehecht was aan je tanden. Vaak kreeg de bemanning bij het uitdelen van de zeekaak voor een week aan rantsoen.
Zeekaak wordt 2x gebakken om zo hard te worden. Dit is waarom het Tweebak genoemd wordt. Specifiek in de Zaanstreek was deze naam gebruikelijk. Dit kwam doordat er begin 17e eeuw in Wormer en Jisp voor de gehele Nederlandse scheepsvaart beschuitbakkerijen ontstonden, omringd door vele korenmolens die het meel maalde. De meeste zeekaak werd gemaakt van tarwe of rogge. De productie in deze streek groeide zo groot uit dat er sprake van van een productiecentrum van zeekaak voor de VOC, WIC, koopvaardij, visserij en walvisvaart.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 250 gr Tarwebloem of Roggebloem
  • 2 tl fijn zout
  • 125 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Meng ondertussen de bloem met het zout en kneed met zo weinig mogelijk water snel tot een stijf deeg.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte en steek er vierkanten of rondjes uit, bijvoorbeeld met een glas. Prik ze in met een vork, maar niet door en door.
  • Bak de zeekaak 15 minuten op 175°C.
  • Verlaag de oven temperatuur naar 140°C en bak voor 30 minuten.
  • Verlaag de oven temperatuur naar 100°C en bak nog eens 30 minuten.
  • Haal de zeekaak uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Morgen komt de houdbaarheidstruc, bewaar tot die tijd de volledig afgekoelde zeekaak in een afgesloten trommel.
  • De volgende dag verwarm je de oven op 125°C en bak je de zeekaak nogmaals 30-45 minuten. Het is nu tweebak geworden, echte tanden brekende zeekaak. Bewaar in een afgesloten droge trommel.
Categorie: Recepten

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw