Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Roggebrood

Geplaatst op 8 april 20258 april 2025 door John
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Roggebrood (zuid Nederlandse variant)

Dit recept weerspiegelt de traditionele technieken van roggebrood uit de Gouden Eeuw, waarbij zuurdesem en lange rijstijden werden gebruikt om een compact en voedzaam brood te maken.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Rusttijd 12 uur uur
Totale tijd 13 uur uur 25 minuten min

Keukengerei

  • 500 gr Roggemeel
  • 120 gr Rogge desemstarter
  • 300 ml Water
  • 10 gr bakkerszout keukenzout

Instructies
 

  • Meng het roggemeel, water, zout en zuurdesemstarter in een kom
  • Kneed het deeg goed, maar houd er rekening mee dat rogge een plakkerig deeg vormt
  • Laat het deeg minimaal 12 uur rijzen op een koele plek (bij voorkeur 's nachts)
  • Vorm het gerezen deeg tot een rechthoekige broodvorm en plaats het in een met bloem bestoven broodvorm
  • Bak het brood eerst op 240°C gedurende 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur naar 200°C. Bak verder gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Laat het brood volledig afkoelen voordat je het aansnijdt anders droogt het snel uit

Notities

Voeg eventueel 1 eetlepel honing toe in stap 1 voor een licht zoete smaak
Categorie: Recepten

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw