Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Roggebrood (zuid Nederlandse variant)
Dit recept weerspiegelt de traditionele technieken van roggebrood uit de Gouden Eeuw, waarbij zuurdesem en lange rijstijden werden gebruikt om een compact en voedzaam brood te maken.
Recept afdrukken
Pin recept
Voorbereidingstijd
10
minuten
min
Bereidingstijd
1
uur
uur
15
minuten
min
Rusttijd
12
uur
uur
Totale tijd
13
uur
uur
25
minuten
min
Keukengerei
500 gr Roggemeel
120 gr Rogge desemstarter
300 ml Water
10 gr bakkerszout
keukenzout
Instructies
Meng het roggemeel, water, zout en zuurdesemstarter in een kom
Kneed het deeg goed, maar houd er rekening mee dat rogge een plakkerig deeg vormt
Laat het deeg minimaal 12 uur rijzen op een koele plek (bij voorkeur 's nachts)
Vorm het gerezen deeg tot een rechthoekige broodvorm en plaats het in een met bloem bestoven broodvorm
Bak het brood eerst op 240°C gedurende 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur naar 200°C. Bak verder gedurende ongeveer 45 minuten.
Laat het brood volledig afkoelen voordat je het aansnijdt anders droogt het snel uit
Notities
Voeg eventueel 1 eetlepel honing toe in stap 1 voor een licht zoete smaak