Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Geklaarde zoute boter

Geplaatst op 5 mei 20255 mei 2025 door John
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Geklaarde zoute boter

Geklaarde boter is boter waarvan de water- en melkeiwitten zijn verwijderd, zodat alleen het pure botervet overblijft.
Recept afdrukken Pin recept

Keukengerei

  • 1 Steelpannetje
  • 1 Schuimspaan of lepel
  • 1 Fijne zeef of kaasdoek
  • 1 Aardewerken pot Glazen potje

Ingrediënten
  

  • 250 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 tl zout

Instructies
 

Maak zoute boter

  • Doe de zachte boter in een kom.
  • Voeg het zout toe.
  • Meng het zout goed door de boter met een vork, mixer of keukenmachine tot het volledig is opgenomen.
  • Vorm de boter tot een rolletje of doe in een bakje en laat opstijven in de koelkast

Boter klaren

  • Snijd de gezouten boter in blokjes en doe in een steelpannetje.
  • Smelt de boter op laag vuur zonder te roeren. Laat de boter rustig smelten tot je drie lagen ziet: schuim bovenop, helder botervet in het midden en melkbestanddelen op de bodem.
  • Schep het schuim van het oppervlak met een schuimspaan of lepel.
  • Giet voorzichtig het heldere botervet af in een potje, zonder de melkbestanddelen van de bodem mee te nemen.
  • Voor extra zuivere geklaarde boter kun je het botervet door een fijne zeef of kaasdoek gieten.
  • Laat afkoelen en bewaar afgesloten op een koele, donkere plek.

Notities

: Een deel van het zout blijft achter in de melkbestanddelen, waardoor de geklaarde boter minder zout kan smaken dan de oorspronkelijke gezouten boter. Wil je een uitgesproken zoute smaak, voeg dan na het klaren eventueel nog een snufje zout toe aan het botervet.
Deze geklaarde gezouten boter is ideaal om te bakken en braden op hoge temperatuur.
Categorie: Recepten

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw