Meng het zout goed door de boter met een vork, mixer of keukenmachine tot het volledig is opgenomen.
Vorm de boter tot een rolletje of doe in een bakje en laat opstijven in de koelkast
Boter klaren
Snijd de gezouten boter in blokjes en doe in een steelpannetje.
Smelt de boter op laag vuur zonder te roeren. Laat de boter rustig smelten tot je drie lagen ziet: schuim bovenop, helder botervet in het midden en melkbestanddelen op de bodem.
Schep het schuim van het oppervlak met een schuimspaan of lepel.
Giet voorzichtig het heldere botervet af in een potje, zonder de melkbestanddelen van de bodem mee te nemen.
Voor extra zuivere geklaarde boter kun je het botervet door een fijne zeef of kaasdoek gieten.
Laat afkoelen en bewaar afgesloten op een koele, donkere plek.
Notities
: Een deel van het zout blijft achter in de melkbestanddelen, waardoor de geklaarde boter minder zout kan smaken dan de oorspronkelijke gezouten boter. Wil je een uitgesproken zoute smaak, voeg dan na het klaren eventueel nog een snufje zout toe aan het botervet.Deze geklaarde gezouten boter is ideaal om te bakken en braden op hoge temperatuur.