
Oudste Nederlandse appeltaart (1514)
In 1514 verschijnt in Brussel Een notabel boecxken van cokeryen, het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek. Het is een boekje vol heerlijke recepten met veelal luxe ingrediënten voor die periode. We vinden er ook het oudste Nederlandse recept voor appeltaart. De appels worden flink gekruid met specerijen en worden gebakken onder een lekkere laag deeg. Specerijen behoorden tot de duurste ingrediënten in de zestiende eeuw. Destijds een heerlijk taartje voor de elite en vandaag de dag voor iedereen!
Ingrediënten
- 250 gr tarwebloem
- 100 gr roomboter
- 1 scheut koud water
- 0,5 stuk ei
- snufje zout
- 8 stuk flinke appels
- 60 gr rietsuiker
- 0,5 tl paradijskorrels alternatief: piment
- 0,5 tl gember
- 0,5 tl ceylon kaneel
- 0,5 tl staartpeper alternatief: zwarte pepper
- 0,25 tl nootmuskaat
- 0,25 tl kruidnagel
- 0,25 tl foelie
- 100 ml room
Instructies
- Maak een soepel deeg door de bloem te mengen met de boter, water, ei en zout en kort te kneden. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Schep er de rietsuiker en specerijen doorheen.
- Beboter een taartvorm met vaste bodem en doe er de appel in. Rol het deeg uit en dek de taartvorm ermee af. Bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
- Snijd een flink gat uit het deeg. Giet er de room bij. Roer de appels en room even goed door. Zet de deksel weer op de taart. Schep voor het opdienen de appels uit de taart en geef er een lekker stuk deeg bij.
Notities
bron: https://eetverleden.nl
Categorie: Recepten
Moeten de specerijen fijngemalen worden in de vijzel, of er in z’n geheel in?
Die moeten inderdaad fijngemalen worden.