Eten in de 17e eeuw

Menu
  • Start
  • Recepten
  • Achtergrond Recepten
  • Specerijen
  • Granen
  • Fotoalbum
  • Agenda
Menu

Willem Vos Toert

Geplaatst op 3 oktober 20254 oktober 2025 door Jon
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Willem Vos Toert

Deze appeltaart is gebaseerd op een recept uit 1612. en aangepast ter gelegenheid van 40 jaar kiellegging van de Batavia en vernoemd naar de 'vader' van de Batavia; Willem Vos.
De link naar het complete verhaal over de Willem Vos Toert vind je bij de notities.
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 210 gr tarwebloem
  • 3 el rietsuiker
  • 100 gr roomboter
  • 1 st ei losgeklopt
  • 3 tl rozenwater
  • 450 gr appels
  • 75 gr krenten
  • 1 tl ceylon kaneel gemalen
  • 0,25 tl gember gemalen
  • 1 tl venkelzaad
  • 30 gr roomboter in blokjes
  • optioneel water naar behoefte

Instructies
 

  • Doe het bloem samen met 1/3e van de rietsuiker in een kom. Roer dit door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Wrijf de boter door het bloem tussen je hand, zodat je kruimels krijgt
  • Wanneer alles tot kruimels gemengd is voeg je het overgrote deel van het ei en 2/3e van het rozenwater toe. Kneed er een soepel deeg van. Houd wat geklutst ei apart om de taart later mee te bestrijken. Indien het deeg te droog is voeg dan een beetje water toe. Leg het deeg een half uurtje te rusten in de koelkast
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Doe de appelstukjes in een kom. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C
  • Voeg nu bij de appelstukjes de rest van de resterende 2/3e rietsuiker, de 1/3e rozenwater, krenten, kaneel, gemberpoeder en het venkelzaad. Meng alles goed door elkaar
  • Rol 2/3e van het deeg uit tot een grote lap. Bekleed hier de bakvorm mee
  • Doe de vulling in de vorm en druk voorzichtig aan. Verdeel de boterblokjes over de vulling
  • Rol de rest van het deeg uit tot een grote lap en dek hier de taart mee af. Druk de randen stevig aan. Zorg voor een of meerdere openingen in het deksel zodat vocht kan verdampen. Dit is mooi te doen met een ronde uitsteker of een appelboor
  • Smeer met een kwast de bovenkant van het deeg in met wat los geklopt ei voor een mooie goudbruine kleur. Bak de appelen toertin 45 minuten gaar in de oven

Notities

Het complete verhaal over de Willem Vos Toert vind je hier
 
Bronnen
https://uvaerfgoed.nl/viewer/imagve/11245_3_3662/43/
https://www.kookhistorie.nl/magirus/transcriptie1612.htm
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/recept-voor-appeltaart-uit-de-17e-eeuw
https://eetverleden.nl/een-hart-voor-valentijn/
Categorie: Zonder categorie

1 gedachte over “Willem Vos Toert”

  1. Tonnie Kuiling schreef:
    6 oktober 2025 om 19:00

    Een overheerlijke appeltoert!!!
    Bijzonder , dit recept uit 1612.

    Ik ga m beslist zelf ook bakken.
    Tonnie.5 sterren

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Tonnie Kuiling Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




  • Blog
  • Willem Vos Appelen Toert
  • Eten en drinken in de Gouden Eeuw
  • Over ons
  • Reacties
  • Contact
  • Bronnen
  • Disclaimer
  • Privacy
Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Voorwaarden. - ©2025 Eten in de 17e eeuw